16 май
2019
Posted in: Новини
By    Коментарите са изключени за Годишното информационно събитие на ОПРЧР за 2019 г. продължи и на WEBIT

Годишното информационно събитие на ОПРЧР за 2019 г. продължи и на WEBIT

Около 1400 посетители имаха възможността от първо лице да видят бъдещето на технологиите, образованието и медиите, в рамките на Фестивала WEBIT 2019 и втория ден от информационното събитие на ОПРЧР.

„Само хора, които имат способността да се адаптират бързо ще бъдат успешни. Това може да се случи само чрез нагласата и придобиването на нови знания в областта на математиката, цифровите умения и информатиката“, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той добави, че уменията да учим и комуникираме са социални умения, които допълват дигиталните.

Заместник-министър Лазаров заяви, че България е на едно от първите места в Европейския съюз по жени програмисти – 30 процента при средно 16 процента за ЕС. „Обикновено в сектора на Информационните технологии (ИТ) и комуникационните технологии дела на заетите лица не е много висок, но за България е 2 %. Изключително много е нараснал през последните години, но това са предимно млади хора под 35-годишна възраст, с умения в областта на информатиката и математиката.“, коментира той.

Лазаров се обърна към аудиторията с думите, че държавните институции ще направят възможното да осъществят прехода на всеки човек от безработното място към работно, най-безболезнено.

В последния ден от WEBIT FESITVAL 2019 посетителите имаха възможност да се запознаят с бъдещето на телевизията, киберсигурността в дигиталното пространство, както и да станат свидетели на най-иновативните кибер обувки.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Share

Comments are closed.