11 май
2018
Posted in: Добри практики, Новини, Управление на проекти
By    Коментарите са изключени за Решение на МОН за финансиране на изследвания по важни обществени въпроси

Решение на МОН за финансиране на изследвания по важни обществени въпроси

Министерството на образованието и науката подготви 11 национални научни програми, по които ще се финансират с близо 18 милиона лева изследвания по проблеми, важни за обществото. Планират се изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване, разработване и въвеждане на методология за изследване на дарената кръв, изследвания в областта на здравословните храни, за нисковъглеродни енергийни източници и други.

Едно от предизвикателствата пред нас е да насочим по-голяма част от научните изследвания към решаването на важни обществени задачи, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.  По всеки един от проектите ще се обединят всички научни организации и висши училища в дадена област. Водещ е принципът да се финансират изследвания при обединяване на целия научен потенциал в една област. Целта ни е да стимулираме партньорството и концентрацията на ресурси, посочи министърът.

Председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков оцениха програмите като изключително полезни, защото обединяват научния потенциал и имат да решават конкретни задачи.

5 милиона лева на година са предвидени по програмата за млади учени. Предвижда се отпускане на средства за стипендии, с които ще се насърчават активно включени в научната дейност докторанти. Между 200 и 500 лева ще са допълнителните възнаграждения в организации с висок интензитет на научна дейност. За постдокторантите месечният грант ще бъде между 1500 и 3000 лева.

МОН публикува и проект на постановление за назначаване на преподаватели по български език и литература в чуждестранните училища. По този начин ще се разшири изучаването на българистика по света и ще се уреди статутът на преподавателите.

На десетата година от старта на програма „роден език и култура на МОН вече се подпомагат 333 български неделни училища, съобщи министър Вълчев.

На11 май над 120 български неделни училища и клубове в чужбина ще отбележат Деня на Светите братя Кирил и Методий с традиционно българско хоро. В инициативата на МОН под надслов „Розите на България“ се включват българи от 25 държави и 941 училища, детски градини и читалища у нас.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Share

Comments are closed.