11 май
2018
Posted in: Добри практики, Новини, Управление на проекти
By    Коментарите са изключени за Размер на еврофондове за България в периода 2021 – 2027 година

Размер на еврофондове за България в периода 2021 – 2027 година


Размерът на еврофондовете за България в периода 2021 – 2027 година ще бъде изяснен най-рано през юни, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред парламентарната Комисия по европейските въпроси. Драстично е увеличението на парите по инструментите за миграция и сигурност – от 17 на 62 милиарда евро и България, като външна граница на Европейския съюз, разчита на значима част от тези средства.

С 2 милиарда повече са и парите по кохезионния пакет. По-малко ще финансирането по общата селскостопанска политика. Предвиждат се промени в нивата на съфинансиране и промяна в критериите за финансиране на страните-членки, което и предизвиква противоречията сред тях, коментира вицепремиерът Томислав Дончев

„Към момента въпросът точно какви средства ще получи България не може да бъде зададен. Това ще бъде факт най-рано след месец – евентуално юни, когато ще е на разположение формулата, с която ще се разпределя финансирането държава-членка по държава-членка“.

Сред критериите за финансиране вицепремиерът посочи миграционния натиск, безработицата и младежката заетост, както и екологични проблеми.

Дончев призова за добро вътрешно взаимодействие по тази тема.

Националната позиция би била по-силна, по-солидна, ако се ползва с подкрепата на парламента, посочи още Дончев.

Източник: http://iconomist.bg

(Visited 5 times, 1 visits today)
Share

Comments are closed.